18 Ocak 2015 Pazar

Kredi Kartı Nedir Nasıl Kullanılır

KREDİ KARTI NASIL KULLANILIR

                Günümüz koşullarında birçok insan cebinde nakit para taşımamaktadır. Artık nakitin yerini kredi kartları aldığından insanlar alışverişlerini bu şekilde yapmaktadır. Kart kullanmadan önce bilmeniz gerekenler vardır. Bilmediğiniz bir konu varsa da araştırma yapmalısınız.

                Öncelikle neden kredi kartı kullanma gereksinimi duydunuz? Standart alışverişlerinizde, günlük yaşamınızda nakit taşımamak için mi? Harcamalarınıza göre borçlarınız zamanında ödeyebilecek misiniz? Büyük bir eşya mı alacaksınız nakitiniz mi yok?

 Sebebiniz belliyse ve illaki kart kullanmanız gerekiyorsa o zaman bankadan talep edebilirsiniz. Hangi bankadan almak istediğinize de öncelikle karar vermelisiniz. Bankadan kart istediğiniz takdirde doğru kullanım sonucunda istediğiniz kadar kullanımına devam edebilirsiniz. Ancak ödeyemediğiniz durumlarda banka ödeme performansı açısından negatif olarak bir puanlama yapacaktır. Puanınızın yüksek olması demek ileride kredi çekmek istediğinizde ödeme performansınızın kontrolü ile verilmektedir. Ödemelerinizde sıkıntı olduğunda kredi çekmesi çok da kolay olmayacak. Bazen banka kredi verse bile 2 kefil istemekte ve gerekirse malınız varsa ipotek yapmaktadır. Geleceğinizi düşünmeniz yararınıza olacaktır bunu unutmamalısınız. Bankalarla şaka olmaz çünkü faiz oranları çok yüksek olan bankalar vardır.

Borçların Çözümü Taksitlendirmemidir ?


                İnsanların en fazla para harcadığı zamanlara bakıldığında özel günler, anne ve babalar günü, doğum günleri, yılbaşı, bayramlardır. Bu günlerde insanlar sevdikleri ve saygı duydukları insanlara hediyeler almak isterler. Özel oldukları içinde alacakları hediyelerin fiyatları ile çok ilgilenmemektedirler. Bu da ileride yüklü borç olarak karşılarına çıkmaktadır. Taksitli işlemleriniz ve tek çekim işlemleriniz borcunuza eklenmektedir. Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihine kadar ödemelisiniz. Hesabınız ayda bir kez kesilmektedir. Taksitli işlemleriniz, tek çekimleriniz ve varsa da geçmiş aydan kalan borcunuz yansıtılmaktadır. Yoksa zaten sizin için de sıkıntı yoktur. Gelen borcun tamamını ödemeniz sizin yararınıza olacaktır.

 Bankalar borcun %25 ile %30’unun ödenmesini mecburi kılmıştır. Siz ödemeleriniz düzenli yapar ve harcamalarınıza dikkat ederseniz ileri de de bir sıkıntı yaşamazsınız. Ancak ödemeleriniz düzensiz ve olması gerekenden az olursa bankalar sizi çok rahatsız ederler. Buna meyil vermemek için de borçlarınızı ödeme gücünüze göre belirlemelisiniz. Eğer 3 ay boyunca hiç ödeme yapmazsanız banka sizi mahkemeye verecektir ve artık bankayla değil mahkeme ile muhatap olmak zorunda kalacaksınız.

                Kredi kartı borcunuzu ödeyemediğiniz takdirde borçlarınızı daha fazla büyütmeden ne kadar borcunuz olursa olsun kredi kartı taksitlendirme yapan firmalarla iletişime geçmelisiniz. Bu firmalar bankaların istedikleri hiçbir belgeyi sizden istememektedir. Sadece kimliğiniz ile başvuru yapabilirsiniz. Öncelikle internetten ya da mesaj merkez numarasından ulaşım sağlamalısınız. Müşteri temsilcileri size geri dönüş yapacaklar ve merkezlerine ulaşmanızı sağlayacaklardır. Daha sonra siz bu yere gittiğinizde ne kadar kredi kartınız ve borcunuz varsa hepsinin hesaplaması yapılacaktır. Hesaplamanın üstüne firmaların belirledikleri birde komisyon ücreti olacaktır ve bunu da ekledikten sonra tüm borçlarınızı kapatacaklardır. Son işlem olarak da kartınızdan çekim yapılarak taksitlendirme olacaktır. Kartınız kullanıma açık olmaya devam edecek isterseniz de kullanabileceksiniz. Ödeme planını belirlemek için sizden temsilciler bilgi almaktadır. Her şeyi size göre ayarlamaktadırlar. Ancak kartınız kullanıma kapalı, icralık ise firmalardan destek alamamaktasınız. Bu nedenle de borcunuz çok fazlalaşmadan müdahale etmelisiniz. Taksitlendirme yapan firmalar işlerini yasal olarak yapmaktadırlar. Usulsüz hiçbir şey söz konusu değildir.

                Kart kullanırken dikkat etmeniz gerekenlere dikkat etmediğiniz ve harcamalarınızı kontrol altında tutmadığınız takdirde büyük sıkıntılar yaşamanız kaçınılmaz olmaktadır. Bir bankada adınızın kirlenmesi demek diğer bankaların da size aynı gözle bakması demek. Bir bankadan kart alamadıysanız ya da kredi kullanamadıysanız diğer bankalarda aynı şekilde size geri dönüş yapacaklardır.          


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder